Zbukanje zemljom
Photo: Zemljana žbuka by FlickrIzrađuje se od mješavine gline, vlakana i finog agregata, s dodacima vapna, lanenog ulja i pigmenata. 
Štiti nosive i izolacijske dijelove zida i teksturu boje.
Ekološki prihvatljiva i energetski efikasna. 
Manje toksična od umjetnih žbuka; poznato je da zemljana žbuka (osobito ona od ilovače) „upija“ štetna ektromagnetska zračenja izvana i iz samog zida. Također upija i neugodne mirise i različite otrove i neutralizira ih. 
Sprječava pojavu statičkog elektriciteta, te pojavu prašine (ovo vrijedi samo za pravilno izmiješanu i instaliranu zemljanu žbuku). 
Sprječava pojavu alergija. 
Lako se nanosi, u slučaju potrebe lako se popravlja i jeftina je.
Zemljana žbuka nije na popisu građevinskih materijala. 
Ako se izmješa u nepravilnom omjeru, podložna je pucanju i osipanju.

Zemlja je nastariji građevinski materijal koji je razvojem građevinske tehnologije i tehnike gurnut na margine suvremenog graditeljstva. Zadnjih nekoliko godina, kao i ostali prirodni materijali, i zemlja se polako vraća i zauzima mjesto koje joj u graditeljstvu pripada. Pri tome ponajviše mislimo da mogućnost izrade zemljane žbuke koja je prirodna i neškodljiva za čovjeka, što se za neke od umjetnih materijala koje koristimo za žbukanje zidova svojih domova ne bi moglo reći. Na žbukanje zemljom kod nas se još uvijek gleda s podsmijehom i skepsom, ali u Zapadnoj Europi i SAD-u, gdje se prirodni materijali cijene mnogo više, već postoji nekolicina proizvođača zemljane žbuke.
 
Zemlja, osobito ilovača ima izvrsnu sposobnost upijanja i otpuštanja topline i vlage. Zahvaljujući ovom svojstvu zemljana žbuka je najbolji izbor ako ne želite svoj dom zagađivati kemijskim sredstvima. Zemljana žbuka može se podjednako koristiti za žbukanje klasično zidanih kuća i za žbukanje kuća napravljenih od prirodnih materijala (drveta, slame...). Zemljana žbuka stvara ugodan ambijent za ljude, a pri tome omogućuje i zdravu okolinu za korisnike prostora.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja vezanih za zemljanu žbuku i druge ekološke materijale, slobodno nam se obratite. Naš stručni tim stoji Vam na raspolaganju.